Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 17:20, meniny má: Vladimíra

Aké bolo leto? Prezradil Štefan Pekár

vložený: 09.11.2021, čítaný: 548x

Aké bolo leto? Prezradil Štefan Pekár

,,Ak hovoríme o počasí, spomínam si na našich starých rodičov ktorí hovorili, že ak je obloha červená môžeme očakávať vietor a dážď,” začína pred opisom leta pozorovateľ stanice SHMÚ Štefan Pekár. Dnes podľa jeho slov sa nad takýmto konštatovaním iba usmeje. Počasie je v posledných rokoch nevyspytateľné a dlhoročné pranostiky či porekadlá už strácajú svoj význnam. Napriek správam o bleskových povodniach z okolitých okresov môžeme konštatovať, že hladina rieky Poprad nedosiahla v letných mesiacoch kritický bod a bola ustálená.

JÚN MIMORIADNY
    Mesiac jún môžem charakterizovať ako mimoriadne teplý, suchý s malým množstvom zrážok. Najvyššia denná teplota bola na sviatok sv. Jána, a to 34,4 °C Minimálna denná teplota dosiahla v júni +7,0 °C a v tomto mesiaci pršalo iba sedem dní. Zaujímavosťou je, že priemerná denná teplota v mesiaci jún, sa oproti minulému roku zvýšila o 2,9 °C na 20,9 °C.

BÚRKOVÝ JÚL
    Júl prekonal všetky hodnoty spred roka. Zatiaľ čo najvyššia denná teplota v júli 2020 bola + 30,4 °C, tento rok to bolo + 33,4 °C. Najchladnejší júlový deň bol s teplotou + 15°C, a v roku 2020 to bolo iba + 9,2 °C. Veľký nárast bol v počte búrok. Zatiaľ čo v júli 2020 boli iba 4 búrky, v tomto roku ich    bolo    oveľa   viac, až 17.

AUGUST CHLADNÝ
Z meteorologického pozorovania mesiaca august môžeme konštatovať, že oproti minulému roku bol tento mesiac chladný, veľmi upršaný s početnými búrkami. Priemerná denná teplota v auguste 2021 bola + 15,9 °C, čo je o 2,7 °C menej ako v v rovnakom období minulého roka. Počet dní s dažďom sa oproti minulorčnému augustu takmer zdvojnásobil, z 8 dní na 15 upršaných dní. Rovnako sa zdvojnásobil aj počet búrok. Kým v auguste 2020 ich bolo päť, tento rok sa obloha rozhrmela a zablýskla desaťkrát.

    Aj napriek výrazným teplotným výkyvom môžem konštatovať, že úrode to nepoškodilo, práve naopak. Niekoľkým  druhom ovocia či zeleniny to prospelo. Zo želaním pekného babieho leta a pevného zdravia sa s Vami lúči Štefan Pekár.

(Plavečské noviny 3/2021, Lenka Falateková)

kompletné spravodajstvo