Obec Plaveč
dnes je 17. 10. (štvrtok), čas: 02:23, meniny má: Hedviga

Dnes sa konajú eurovoľby. Ako hlasovať, aby bol Váš hlas platný?

vložený: 25.05.2019, čítaný: 1142x

Dnes sa konajú eurovoľby. Ako hlasovať, aby bol Váš hlas platný?

V sobotu 25. mája sa na Slovensku konajú voľby do Europského parlamentu. Volebná miestnosť sa nachádza vo vestibule ZŠsMŠ Plaveč a otvorená je od 7:00 - 22:00 hod. Pri vstupe do volebnej miestnosti dostane volič hlasovacie lístky a prázdnu obálku s pečiatkou obce. Ich prevzatie musí každý potvrdiť aj svojim vlastnoručným podpisom, k čomu ho vyzve volebná komisia. Voliť môžete aj do prenosnej volebnej urny ak o to požiadáte volebnú komisiu a to telefonicky na tel. č. 0905/861 662.

Iba jeden lístok a maximálne dva krúžky
V rukách budete mať obálku a 31 hlasovacích lístkov. Každý hlasovací lístok by mal patriť jednej strane, hnutiu alebo koalícií. Nájdete na nich aj mená jednotlivých kandidátov týchto politických subjektov, ktorí sú aj očíslovaní. Spôsob voľby je pomerne jednoduchý, do obálky môžete vložiť len jeden hlasovací lístok. V tomto prípade však môžete ešte dať svoj preferenčný hlas maximálne dvom kandidátom na zvolenom hlasovacom lístku. Svoj hlas im dáte jednoduchým zakrúžkovaním poradového čísla pred menom. Upravený hlasovací lístok vložíte do obálky a zalepíte. Potom už len vložíte obálku do označenej volebnej schránky.

Hrozí aj pokuta
Ak sa pri úprave hlasovacieho lístka pomýlite, môžete požiadať volebnú komisiu o rovnaký a nový, respektíve neupravený volebný lístok. Ten nesprávne upravený musíte vložiť do boxu, ktorý je určený na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Do tohto boxu musíte vložiť aj hlasovacie lístky, ktoré ste nepoužili, čiže všetky lístky okrem jedného, ktorý ste vložili do obálky. Ak si túto povinnosť nesplníte, hrozí vám pokuta vo výške 33 eur.

kompletné spravodajstvo