Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 13:13, meniny má: Vladimíra

M. Gira: Nechcem byť duchovným údržbárom

vložený: 02.12.2022, čítaný: 1074x

M. Gira: Nechcem byť duchovným údržbárom

Od 1. júla 2022 je novým správcom našej farnosti ThLic. Miroslav Gira, Phd.. My sme sa ho po niekoľkých mesiacoch opýtali na nové pôsobisko, pocity, plány. Čo nám odpovedal si môžete prečítať v nasledujúcom rozhovore.

Prišli ste k nám z farnosti Košice-Juh, teda z mesta na vidiek. S akými pocitmi ste prichádzali do Plavča?
- ,,Dostalo sa mi tu milého a pozorného prijatia. Ďakujem za dôveru, ktorú mi tu ľudia preukazujú!”

- Ako znášate zmeny? Predsa len nové miesto, nové bývanie, noví ľudia…
- ,,Zmena je to väčšia pre ľudí vo farnosti, predsa len som nový človek, iným spôsobom komunikujem, to všetko potrebuje trochu času.”

Je evidentné, že ste "moderný" kňaz, používate kolobežku, máte iPhone, vydávate Farský list. Aké ďalšie moderné prvky plánujete ešte zaviesť?
- ,,Veci máme používať a ľudí milovať, nie naopak. Učím sa tak používať veci, aby mi uľahčili komunikáciu s ľuďmi. Niekedy k tomu patria aj takéto novšie alebo neobvyklejšie veci."

Každý kňaz má určitú predstavu o farskom živote, či už komunity alebo farnosti vôbec. Aké sú tie Vaše?
- ,,Farnosť, to sú ľudia. Ich príbehy, ich cesta viery. Chcem s nimi prežívať dobrú zvesť evanjelia, tá nás pozýva kráčať dopredu a nebáť sa. Nerád by som bol iba duchovným údržbárom."

Ak si nájdete voľný čas. Ako ho zvyknete tráviť?
- ,,Mám rád príbehy. Tie naživo rozprávané, aj tie zapísané v knihách. Takže počúvam a čítam. A niekedy si idem trochu zabehať."

Začali ste učiť v škole, zorganizovali ste letný tábor, alebo cyklotúry čo je symbolom toho, že máte radi prácu s deťmi a mládežu. Prečo?
- ,,Deti sú nádejou Cirkvi a sveta, sú našou nádejou. (sv. Ján Pavol II.) Chcem byť s nimi, počúvať ich a rozprávať sa s nimi, nie iba z výšky dávať dobré rady. Nebojím sa byť náročný, mám od nich veľké očakávania."

Prišli ste do "rozbehnutej rieky" ktorá sa týka obnovy kostola. Ste naklonený tejto myšlienke?
- ,,Áno, samozrejme.".

Článok bol publikovaný v Plavečských novinách č. 3/2022.

 

kompletné spravodajstvo