Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 17:21, meniny má: Vladimíra

Od 1. januára začína zálohovanie plastových fliaš a plechoviek

vložený: 08.12.2021, čítaný: 535x

Od 1. januára začína zálohovanie plastových fliaš a plechoviek

Od 1. januára 2022 budú všetky plastové fľaše z nápojov a plechovky vratné.

     Slovensko sa zaviazalo zvýšiť aktuálne množstvo zberu nápojových obalov zo 60 % na 90 % v roku 2025. Vybralo si zálohový systém, ktorý spája úsilie výrobcov, obchodníkov, spotrebiteľov a štátu v zastúpení Ministerstva životného prostredia SR. Zálohovanie dáva šancu vyzbierať viac materiálu vyššej kvality na recykláciu a jeho opätovné využitie v nových obaloch, znížiť voľne pohodený odpad a šetriť tak prírodné zdroje.

Aby ste sa zapojili, stačí po nákupe vrátiť fľaše alebo plechovky na označenom odbernom mieste – v obchode. Bez ohľadu na to, kde ste nápoj kúpili, môžete ho vrátiť na ktoromkoľvek odbernom mieste. Podobne ako  v súčasnosti vraciate sklenené fľaše. Obaly zatiaľ nehromaďte. Záloha sa bude vyplácať iba za obaly, za ktoré zálohu zaplatíte. Nápojové obaly budú označené symbolom (Z) a textom „ZÁLOHOVANÉ“ (na obrázku vpravo hore). Do obehu sa dostanú po 1.1.2022.
    Zavedenie zálohovania plechoviek a fliaš zvýši cenu nápojov o avizovaných 0,15 €. V prípade, že flašu určenú na recykláciu zahodíte, o túto sumu prídete. Takto recyklované obaly sanásledne prepravia do triediaceho centra, kde sa vytriedia podľa materiálu a farby. Následne putujú na recykláciu. Z recyklovaného materiálu sa môžu  vyrobiť nové PET fľaše a plechovky. Naďalej ostane aj možnosť vhadzovať plasty do žltých nádob. Okrem toho, že prídete o zálohu, stratí sa možnosť výroby rovnakého obalu za menšej spotreby energie.

(Plavečské noviny 3/2021, Lenka Falateková)

kompletné spravodajstvo