Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 13:13, meniny má: Vladimíra

Paloča - nový sociálny podnik obce vznikol a hneď získal dotáciu viac ako 110-tisíc eur

vložený: 09.11.2022, čítaný: 626x

Paloča - nový sociálny podnik obce vznikol a hneď získal dotáciu viac ako 110-tisíc eur

Niekoľkomesačné administratívne prípravy sa dočkali svojho cieľa. Novozniknutý podnik Paloča získal koncom augusta štatút registrovaného sociálneho podniku.

Sociálne podniky na Slovensku majú plniť najmä sociálnu funkciu, a teda majú byť prospešné nielen pre     určitú miestnu komunitu, ale spoločnosť ako celok. Plavečský podnik Paloča s. r. o. začína svoju činnosť na dvoch aktivitách. Jednou z nich je poskytovanie stravy pre seniorov v miestnom dome kultúry. ,,Cieľom tejto aktivity je poskytnúť našim seniorom stravu za prijateľnú cenu a zároveň využiť priestory, do ktorých obec v minulých rokch investovala. Dom kultúry začína plniť to, na čo sa rekonštruoval. Služi ľuďom, konajú sa tu nielen kultúrne akcie, ale aj množstvo rodinných osláv. Už len niekolko víkendov je do konca roka voľných, čo znamená, že Dom kultúry slúži ľuďom,” informuje starosta obce Peter Šlosár. Ako dodáva, sociálny podnik poskytne prácu aj niekoľkým ľuďom. ,,Je to sociálny podnik a preto musíme spĺňať sociálne podmienky zamestnanávania, ako je napr. znevýhodnený uchádzač, dlhodobo nezamestnaný a pod., ale ak sa systém nastaví správne, budeme vedieť poskytnúť prácu aj iným skupinám obyvatelstva,” spresňuje starosta. Poskytovanie stravy pre seniorov nie je jediným zámerom, ktorý sociálny podnik plánuje rozvíjať. V zámere svojej činnosti má aj stavebné práce, údržbu verejných priestranstiev a množstvo zaujímavých aktivít, ktoré môžu byť pre občanov prospešné. ,,Začíname a chceme postupne rozvíjať svoje aktivity. Je to náročné po všetkých stránkach, ale správne nastavenie systému bude pre obec prínosom,” uzatvára starosta, ktorý je zároveň aj konateľom obecného podniku bez nároku na odmenu.
    Poskytovanie obedov je zatiaľ formou výdaju v dome kultúry od 11:15 hod. do 13:00 hod. Obed si môžete vziať so sebou, alebo jesť na mieste.

PRVÝ ÚSPECH

Obecný podnik Paloča sa v septembri zapojil do výzvy o poskytnutie dotácie v rámci výzvy Ministerstva informatizácie a regionálneho rozvoja SR. Hodnotiaca komisia posúdila predloženú žiadosť len pred niekoľkými dňami a výsledky sú potešujúce. Obecný podnik skončil v rámci hodnotiaceho procesu na druhom mieste a projekt bol podporený sumou viac ako 110 tisíc eur. Vďaka tomu sa finančné prostriedky použijú na nákup majetku, ktorý bude slúžiť na činnosť podniku. Pôjde o materiálne dovybavenie kuchyne v dome kultúry, napr. moderné multifunkčné roboty, profesionálne krájače zeleniny, miesiče, obslužné pulty a množstvo ďalšieho vybavenia. Okrem toho získal podnik financie na nákup elektrovozidla (na obrázku), ktorý bude určený na rozvoz jedál.

    Ďalšie financie pôjdu na nákup a moderznizáciu prevádzky komunálnych služieb. Podnik bude disponovať novým vozidlom - valníkom s pohonom 4x4, pribudne aj nová hydraulická radlica na sneh, ale aj svahový mulčovač na kosenie porastov. Zmluva o poskytnutí dotácie bude podpísaná v najbližších dňoch.        

Článok bol publikovaný v PN č. 3/2022

kompletné spravodajstvo