Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 19:15, meniny má: Vladimíra

Pápež zavíta aj do Košíc a Prešova

vložený: 03.08.2021, čítaný: 706x

Pápež zavíta aj do Košíc a Prešova

Hlava katolíckej cirkvi, oznámila 4. júla 2021 po modlitbe Anjel Pána v Ríme, že zavíta na Slovensko.

     Pápež František príde v septembri na pastračnú návštevu Slovenska z Budapešti, kde bude koncelebrovať záverečnú svätú omšu Medzinárodného eucharistického kongresu. Následne sa letecky presunie na Slovensko, kde strávi celkovo tri dni, od 12. 9. do 15. 9. 2021.  

    Prvý deň návštevy, v nedeľu 12. septembra, bude tráviť v Bratislave.

    V pondelok 13. septembra čaká pápeža privítanie v Prezidentskom paláci. Absolvuje zdvorilostnú návštevu u prezidentky Zuzany Čaputovej a stretnutie s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru. V Katedrále svätého Martina sa stretne s biskupmi, kňazmi, seminaristami a ďalšími zasvätenými osobami.  Navštívi tiež centrum Betlehem v Bratislave a stretnutie má naplánované aj so židovskou komunitou. Večer sa s pápežom stretne predseda parlamentu Boris Kollár a predseda vlády Eduard Heger.
    V utorok sa pápež presunie na východné Slovensko.Najprv sa  zúčastní božskej liturgie svätého Jána Chryzostoma v Prešove, ktorej bude predsedať Svätý Otec. Následne sa presunie do Košíc, kde ho čaká stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX. a s mladými na miestnom štadióne Lokomotíva.

    Posledný deň návštevy, v stredu 15. septembra, strávi pápež v Šaštíne. Po modlitbovom stretnutí s biskupmi sa uskutoční svätá omša na otvorenom priestranstve, a to s homíliou Svätého Otca.

Na programe počas septembrovej návštevy pápeža Františka a stretnutia s ním sa budú môcť zúčastniť len ľudia, ktorí budú plne zaočkovaní vakcínou proti covidu. Musia mať teda doklad o zaočkovaní dvoma vakcínami.  A tiež platí, že od druhej dávky musia uplynúť minimálne dva týždne. Kto chce ísť na stretnutie s pápežom musí sa teda stihnuť dať zaočkovať  do konca júla vakcinou od Pfizer/BionNtech a pri jednodávkovej vakcíne Janssen musí očkovanie stihnúť do 22. augusta.

    Od poslednej pápežskej návštevy na Slovensku ubehlo 18 rokov. Vtedajší spoločenskí lídri vítali v roku 2003 pápeža Jána Pavla II.
         

(lf, web, foto: topden.sk)

kompletné spravodajstvo