Obec Plaveč
dnes je 17. 10. (štvrtok), čas: 00:18, meniny má: Hedviga

Po karanténe treba požiadať lekára o potvrdenie o výnimke

vložený: 09.11.2020, čítaný: 2554x

Po karanténe treba požiadať lekára o potvrdenie o výnimke
Nezúčastnili ste sa druhého kola testovania na ochorenie COVID-19 z dôvodu karantény a po uplynutí 10 dňoch potrebujete potvrdenie (certifikát) na pohyb v rámci zákazu vychádzania? Prinášame Vám usmernenie, čo robiť v takomto prípade, nakoľko ste nás viacerí s touto otázkou kontaktovali.

- pred začatím karantény ste povinní oznámiť túto skutočnosť svojmu lekárovi. Na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti lekár krížikom vyznačí kolónku „Karanténne opatrenie“ alebo na novších tlačivách „Karanténne opatrenie/izolácia“.

- osoba, ktorá mala v čase celoplošného testovania antigénovými testami na ochorenie COVID-19 v období od 31. októbra 2020 do 1. novembra 2020 nariadenú izoláciu v domácom prostredí regionálnym úradom verejného zdravotníctva alebo nariadenú pracovnú neschopnosť z dôvodu karantény svojím všeobecným lekárom pre dospelých alebo všeobecným lekárom pre deti a dorast po uplynutí 10 dní navštívi svojho lekára, ktorý mu po splnení podmienok Úradu verejného zdravotníctva (bezpríznakový stav pacienta) vystaví potvrdenie o výnimke.

Toto potvrdenie nahrádza certifikát z druhého kola.

Vzor tlačivá pre lekára k vyhláške Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 16/2020 V. v. SR si môžete stiahnuť tu.

kompletné spravodajstvo