Obec Plaveč
dnes je 16. 10. (streda), čas: 17:20, meniny má: Vladimíra

Rekonštrukcia je nutná, ale drahá

vložený: 04.04.2018, čítaný: 2324x

Rekonštrukcia je nutná, ale drahá

     Kultúrny dom v Plavči je v dezolátnom stave a jeho rekonštrukcia je priam nevyhnutná. Rozpočet na túto aktivitu ale pozostáva zo sedemcifernej sumy.

     Začiatok prvotnej výstavby siaha ešte do minulého tisícročia. Budova “MNV,” ktorej súčasťou bol aj kultúrny doma sa začala stavať v roku 1967. V minulom roku tak oslávila svoje päťdesiate narodeniny. A zub času sa pod stav budovy určite podpísal. Múry budovy sú na viacerých     miestach podmáčané a popraskané, poškodená je aj strecha, interiér či sociálne zariadenia. Vykurovanie celého objektu je taktiež problematické, a to najmä kvôli starým elektrickým peciam, ktoré sú v celom objekte. Navyše staré drevené okná v sále už svoju úlohu dávno neplnia a o úniku tepla v tomto prípade netreba pochybovať. Všetky tieto aspekty prispeli k tomu, že na zasadnutiach obecného zastupiteľstva sa čoraz častejšie hovorí o komplexnej rekonštrukcii. A pojem “komplexná” je v tomto prípade myslený doslovne. Z pôvodnej budovy by ostali iba obvodové múry.

     Tento zámer je ale finančne veľmi náročný a náklady na jeho realizáciu sa šplhajú k sume milión sto tisíc eur. Obec takúto investíciu bez úveru nezvládne. Do úvahy prichádza aj postupná obnova rozdelená do viacerých etáp, ktorá ale môže byť časovo zdĺhavá. O tom, aký postup sa zvolí a či sa s rekonštrukciou vôbec začne, rozhodnú poslanci v priebehu niekoľkých týždňov. Ako by mal kultúrny dom vyzerať po rekonštrukcii si môžete pozrieť vo fotogalérií nižšie. 

(©Plavečské noviny 2018, pš)

Fotogaléria k článku

kompletné spravodajstvo